Bugun...


AKP ve CHP açılımında laiklik
Tarih: 13-02-2015 12:56:30 Güncelleme: 13-02-2015 12:56:30 + -


Bugünlerde Alevilerin Laik eğitim talebi ile ortaya çıkması sebebiyle, geçtiğimiz günlerde gündeme gelen AKP ve CHP`nin alevi açılımını karşılaştıracağız..

facebook-paylas
Tarih: 13-02-2015 12:56

AKP ve CHP açılımında laiklik

Okullarda Mescid zorunluluğu getiren AKP,

zorunlu din dersinden vazgeçebilir mi?

Muharrem ayı dolayısı ile Aşure dağıtımlarında Alevilere de aşure ile birlikte yine vaadler dağıtılıyor!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hacıbektaş 4. Uluslararası Aşure Günü töreninde konuştu. "Din dersi bir mezhebi ötekileştiriyorsa kaldıralım" açıklaması ile de Alevilere aşure dağıtılırken biraz umut dağıtmayı ihmal etmedi..

DAVUTOĞLU`NUN HACI BEKTAŞ ZİYARETİNDEN

1. Madımak`ın müze olması

2. Türbe girişlerinden ücret alınmaması açılımı çıktı..

ALEVİ AÇILIMINDA LAİKLİĞİN ADI YOK!..

Türkiye`de Davutoğlu`nun da içinde bulunduğu "Laikliğe karşı odak olaktan mahkum olmuş 12 yıllık AKP iktidarında ",  Müslüman Kardeşler modeli ile toplumsal yaşamın her alanına yönlendirici olarak sünni mezhepsel etki hakim olurken, Başbakan`ın din dersinin " Din dersi mezhebi ötekileştiriyorsa" önkoşulu  dikkate değer..

Oysaki devlet yönlendirmesi ve kadrolaşması ile sünni mezhebinin kurallar dizgesiyle sosyal yaşama müdahale ediliyor.

ZORUNLU DİN DERSİNDEN OKULLARDA ZORUNLU MESCİD UYGULAMASINA GEÇİLDİ..

Oysaki, Milli Eğitim Bakanlığı’nınrnOrtaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle, orta okul ve liselerde ibadethaneyi zorunlu hale getirip imam hatip okullarını da vakıf çalışmalarına açtı. Temmuz ayında ,yapılan  bir değişiklikle eski yönetmelikteki “Talep olması halinde ibadet ihtiyaçların karşılayacak uygun mekan ayrılabilir” ifadesi ıkarılarak yerine “Okulda, ibadet ihtiyacı için doğal aydınlatmalı uygun mekan ayrılır” hükmü konuldu. Böylece, okullarda Mescid zorunlu hale getirildi.


ALEVİLER İÇİN DİN DERSİ ZORUNLULUĞUNUN KALDIRILMASI İLK SIRADA..

Zorunlu din dersi uygulaması, AİHM taşındı ve Eylül ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eğitimde zorunlu din ve ahlak kültürü derslerine karşı Ankara`dan davacı olan 14 Türk vatandaşının 2011 yılında açtığı davada kararla,
AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin (AİHS) eğitim hakkıyla ilgili maddesinin ihlaline hükmetti.

Mahkeme, oy birliğiyle aldığı kararda, Türk hükümetinden "zaman geçirmeden öğrencilerin zorunlu din ve ahlak kültürü derslerinden muaf tutulmalarını da sağlayacak yeni bir sisteme geçmesini" istedi.

Ancak AİHM kararları ile kaldırılması istenen zorunlu din derslerinin AKP iktidarında kaldırılması mümkün görünmüyor.

LAİKLİK GİDERKEN İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ DE GİDİYOR..

AKP iktidarının Laik rejimin sistematik olarak tasfiye edilmesi tuzağına bir tür tarikat yapılanmasına dönen ve dedelik ünvanlarını yeniden almak isteyen alevi dedeleri de düşüyor ve Alevi açılımı denilince akla devrim kanunlarının arasında yer alan " Tekke ve Zaiviyelerin kapatılmasına dair " kaununun kaldırılması da yer alıyor.

Feodal, dinci sistemin yeniden inşa edilmesi için talep edilen Tekke ve Zaiviyeler, devrim kanunlarına rağmen 12 yıllık AKP  iktidarında hayat buluyor ve modern toplumun dönüştürülmesi için önemli bir rol üstleniyorlar..

Okullarda Mescid zorunluluğu getiren AKP, zorunlu din dersinden vazgeçebilir mi?

CHP`nin Alevi Açılımında da Laikliğin adı yok!

 Kılıçdaroğlu Genel Başkan olduğundan bu yana devam eden "laiklik tehdit altında değildir" politikası gereği, laikliği savunmaktan vazgeçen ve AKP nin antilaik uygulamalarına dair tek kelime etmeyen Yeni CHP, hedef kitlesi arasında özel bir yeri olan Aleviler için Açılım paketini açıkladı.
 

Hükümetin Alevi açılımından önce CHP Alevi paketini açıkladı. İstanbul Levent`teki İl Başkanlığı binasında Genel Sekreter Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcıları Şafak Pavey ve Sezgin Tanrıkulu, İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı`nın katılımıyla düzenlenen toplantıda açıklanan rapor, Cemevlerinin statüsü, zorunlu din dersi, Diyanet İşleri Başkanlığı`nın yapısı dahil olmak üzere temel konuları kapsıyor.

Toplantıda konuşan Şafak Pavey, inanç özgürlüğü ve Alevilerin taleplerine yönelik, toplumsal birlikteliğin sağlanması ve sosyal barış adına hazırlanan raporun, acil olarak hayata geçirilmesi gereken önerileri içerdiğini söyledi.

Alevilerin yaşam alanlarına müdahale edilmediğinde `açılım` yapılmasına gerek kalmayacağını ifade eden Pavey,  partisi tarafından hazırlanan, toplumsal birlikteliğin sağlanması ve sosyal barış için önerileri içeren 10 maddelik raporu okudu.

Pakette neler yer alıyor?

NÜFUS CÜZDABLARINDAN DİN HANESİ VE DİN DERSLERİ KALDIRILSIN.. MADIMAK MÜZE OLSUN..

-Nüfus cüzdanlarındaki `din` hanesi kaldırılsın

-Zorunlu din dersleri kaldırılsın

-Alevi inancında özel önem taşıyan Hızır Orucu için her yıl şubat ayının ikinci haftası perşembe günü tatil ilan edilsin.

-Alevilerin kutsal bayramı olan Gadir Hum Bayramı, Türkiye `deki "resmi bayramlar" arasına dahil edilsin

-Mevzuatta yer alan `ibadethane`, `ibadet yeri` ve `mabed` ifadeleri, `Cami, Mescid, Cemevi, Kilise, Havra ve Sinagoglar` olarak şekilde yeniden düzenlensin

-Madımak Oteli müzeye dönüştürülsün

-Madımak Katliamının yaşandığı 2 Temmuz günü `sevgi ve hoşgörü günü` ilan edilsin.

 -Alevilerin can güvenliğini büyük risk altında tutan anlayışa karşı adımlar hızla atılmalıdır.

 - Diyanet İşleri Başkanlığı`nın yapısı yeniden düzenlensin, Diyanete ayrılan bütçe, Alevilerin kurumları dâhil diğer bütün inançlarla eşit oranda paylaştırılılsın.

 -Alevi avcılığına son verilmeli, Aleviler pozitif ayrımcılıktan yararlandırılmalıdırlar.

TBMM`YE KANUN TEKLİFİ VERİLDİ..

Toplantıda konuşan Sezgin Tanrıkulu da açıklanan raporun dayanağı olarak bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren 18 maddelik kanun teklifini TBMM Başkanlığı`na sunduklarını söyledi.

Tanrıkulu, "İktidar partisine sesleniyorum. Alevi konusunda gerçekten samimiyseler meclise sunduğumuz kanun teklifi kendilerine yol gösterici olur" dedi.


CHP`NİN ALEVİ AÇILIMINDA DA LAİKLİĞİN ADI YOK!..

AKP`nin sistematik olarak yürüttüğü laik rejiimin tasfiyesine muhalefet sessiz.
 "Antilaik odak olaktan mahkum olmuş AKP`nin yönetimindeki Türkiye`de, "laiklik tehdit altında değildir" diyen Yeni CHP yönetimi ",  4+4+4 `de eğitim medreseleştirilirken dahi laikliği ağzına almadı. Kuran kurslarının yaş sınırının kaldırılmasını AYM`ye götürmeyerek cemaatin teşekkürüne mazhar olan Yeni CHP yönetimi,  cemaat kökenli adaylar göstererek seçmenlerini şaşırtmaya devam etti. Öyle ki; Kılıçdaroğlu`nun özel olarak partiye davet ettiği Hüseyin Aygün bile "Laikliği bile savunamayacaksak, dükkanı kapatalım." tepkisini gösterdi.
CHP`nin Alevilerin sorunlarına çözüm diye taktim edilen 10 paketlik Alevi açılımı, " alevilerin sorunlarını çözmek yerine Alevilere moral verecek palyatif çözüm önerilerinden oluşuyor."

LAİK REJİMİN TASFİYESİNDEN EN ÇOK KİM ZARAR GÖRÜYOR?

Laik rejimi tasfiye amacına yönelmiş olan AKP iktidarının kurduğu teokratik devlet düzeni, sünni mezhebini temel alıyor. Ve burada azınlık haline gelen Aleviler; laik rejimin , teokratik rejime dönüşmesinden elbette ki, en çok zarara uğrayacak kesimdir.

Özgürlük ve demokrasinin olmazsa olmazı ; laiklik konusunda hassas olması gereken aleviler, cumhuriyet rejimine en çok sahip çıkan kesim olarak, bunun bilincinde olduklarını gösterseler bile, temsilcilerinin bu konuda gösterdiği zaafiyetin bedelini ödeme tehlikesi ile de karşı karşıya bulunuyor.

CHP`nin Alevi Açılımında da Laikliğin adı yok!






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
YUKARI