Bugun...


Önseçim CHP`yi kurtarır mı?
Tarih: 17-02-2015 13:10:09 Güncelleme: 17-02-2015 13:10:09 + -


Kılıçdaroğlu`nun "%85 önseçim yapacağız" açıklaması ile CHP`de umutlar önseçime bağlandı. Muharrem İnce "Önseçim yapılmazsa aday olmayacağını" açıkladı. Deniz Baykal Antalya`da,genel başkanın açıklamalarına dayanarak, partililere "önseçime hazırlanmaları" tavsiyesinde bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 17-02-2015 13:10

Önseçim CHP`yi kurtarır mı?

%15 Merkez yoklama ne demek?

Önseçim yapılan özellikle büyükşehirlerde %15 kontenjan ya fermuar sistemi ile atanacak yada özellikle büyük şehirlerde  %15 ilde merkez yoklama yapılacak. Henüz bunun kararı da alınmış değil.. Ancak her iki durumda da Genel Merkez CHP den seçilen 100 milletvekilinden 70 dolayında milletvekili seçtirebilecek. Büyükşehirlerde merkez yoklama kararı alma durumunda ise bu oran daha da yükseliyor. 

Örgütlerde %15 merkez yoklama korkusu

Örgütlerde önseçim sesleri yükseliyor. Ancak yine de %15 merkez yoklama korkusu yüreklere düşmüş durumda. 

Bunun sebebi ise partiye yönetici olarak atanan geçmişte CHP düşmanlığı olan Yeni CHP`li isimlerin kontenjanla listelere konacak olması.. Sezgin Tanrıkulu`nun kendi illerinden aday gösterilmesi korkusu CHP`lilerin yüreğine düşmüş durumda. istanbul yanında İzmir ve Mersin`de Sezgin Tanrıkulu korkusu yaşanıyor.   "Kürtlerle barışma" iddiasını ortaya koyan yeni CHP anlayışının en önemli siması olan "Sezgin Tanrıkulu`nun, neden Diyarbakır`dan aday gösterilmediği" sorusu akıllarda. CHP liler Sezgin Tanrıkulu`nun çok sevdiği Diyarbakır`dan aday olmasını bekliyor.. Yerel seçim zamanında Sezgin Tanrıkulu`nu Diyarbakır büyükşehir Belediye Başkanlığına öneren CHP`lilerin, milletvekili seçimlerinde de aynı öneriyi kampanya halinde yapması bekleniyor...

Manisa il başkanlığı Manisa İlinde genel merkez kontenjan kullanılırsa diğer adayları seçimden çekecekleri iddiasını ortaya attı. Ancak pratikte bunun olması zor görünüyor. 

Önseçim kazaları ve Önseçim`in kurtaramadığı CHP..

Yerel ve genel seçimlerin birlikte yapıldığı 1999 seçimlerinde, CHP yaygın olara önseçim yaptı ancak Abdullah Öcalan`ın Ecevit hükümetine teslimi ile ortaya çıkan DSP rüzgarı CHP`yi baraj altı kalmaktan kurtaramadı.

Partide siyasi faaliyeti olmadığı halde "CHP`lilerin doktoru olarak bilinen Muharrem Toprak"ın 1999 önseçiminde listebaşı çıkması, İzmir`de önseçimin  sürprizi idi. 1999`da bütün partilerin katıldığı  televizyon tartışmalarında CHP`nin 1. sıra adayını CHP`yi  temsil ederken görmek mümkün olmadı.

Diğer yandan, 2002 yılında Edirne`de  önseçim yoklamasında 1. sırada çıkan Necdet Budak, CHP`den milletvekili seçildikten sonra istifa ederek AKP`ye katıldı.

 CHP nin kuruluşundan bu yana parti ile bağlarını koparmamış üyeler ise, son dönemde ya disiplin mekanizması ile uzaklaştırılıyor ya da istifaya zorlanıyor. Bir yandan değişen üye profili ise yeni soruları beraberinde getiriyor. 

Bu CHP, artık CHP`ye benzemiyor..

Seçmen Parti`nin genel görünümüne bakıyor..

Adaylar hangi yöntemle belirlenirse belirlensin,seçmen, Partinin genel görünümü ile birlikte  adaya bakıyor. Yani Partinin genel görünümü , parti yönetimi temsili olumsuzsa, en iyi aday partiyi kurtaramıyor. 

Teknolojik gelişmeye bağlı olarak iletişim sektörünü iyi kullanan büyük kentsel alanlarda seçmen, daha çok partiye bakıyor ve iktidar ile muhalefet arasında kilitleniyor. İletişim teknolojisi kullanılarak seçmen bu kilitlenme için manüple ediliyor. Büyük ilçelerde, yerel seçimlerde CHP yönetiminin aday darbelerine seçmenin tavır almasında zorlanmasının  temel sebebi bu olarak görünüyor.

Ekmeleddin İhsanoğlu şoku

Ancak, yerel seçimler sonrasında gelen Ekmeleddin İhsanoğlu şoku, CHP seçmeni açısından bir kırılmayı işaret ediyor. "Kılıçdaroğlu`nun " Tıpış tıpış sandığa gideceksin" direktifine 5 milyon seçmen "hayır" diyordu.

Bu kırılma sonrasında, Milletvekili seçimleri öncesi, CHP  seçmeninden CHP yönetimine sert mesajlar gidiyor. Muharrem İnce, katıldığı TV programında, seçmenin sandığa gitmeyeceğini söylediğini ve bu durumun kendisini endişelendirdiğini açıklıyordu. Ancak CHP yönetimi seçmen tepkisini umursamıyor..

CHP`nin kurtuluş umudunu önseçime bağlayan CHP`liler içinse,  önseçim çare olarak görünmüyor. 

Yılmaz Özdil`in  işaret ettiği gibi "CHP üzerinden Türkiye`ye operasyon" yapılırken, Türkiye 2015 seçimleri için çare arıyor..

 





FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
YUKARI