Bugun...


Çözüm sürecinin kilidi neden CHP?
Tarih: 22-11-2014 00:00:00 Güncelleme: 26-09-2022 20:07:06 + -


Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan "Çözüm sürecinin kilidi CHP" başlıklı yazıda Çözüm sürecinde tarafların genel affı tartıştığını ve sürecin CHP'nin onayını alması gerektiği iddiası yer aldı. Ardından aynı yazar 2015 seçimlerinin çözüm sürecinin oylanması şeklinde gerçekleştiğini iddia eden bir yazı kaleme aldı.

facebook-paylas
Tarih: 22-11-2014 00:00

Çözüm sürecinin kilidi neden CHP?

ÇÖZÜM SÜRECİNİN KİLİDİ NEDEN CHP?

Çözüm Sürecinin medyada desteklemekle görevli kalemler, anlaşılan o ki seçim atmosferinde, çözüm sürecini toplumu manüple etmek için kullanacaklar. CHP'yi bu sürece dahil edecek siyasi kimlikler ön saflarda CHP'yi bu işte olduğunu anlatmak için kanal kanal dolaşacaklar. Tıpkı şimdilerde Sezgin Tanrıkulu'nun yaptığı gibi..

KANI AKITAN ÖCALAN, KANI DURDURAN OLARAK PAZARLANACAK!..

ÇÖZÜM SÜRECİNDE GENEL AF TARTIŞMASI..

Cumhuriyet'te Erdem Gül'ün iddiasına göre :  

"Hükümetle PKK arasındaki 'çözüm süreci' devam ediyor. Ancak yol haritasına göre çözüm süreci CHP'den onay almak zorunda.

Taraflar yol haritasında yer alan affın seçim öncesi mi sonrası mı olacağına karar verecek. Af için Meclis’te 330 oy gerekiyor. Hem 330 oyun rahatlıkla bulunması hem de affın toplumsal desteğinin genişletilmesi için tarafların ajandasında CHP’yi de sürece ortak etme planı yer alıyor. Kobani eylemleri sonrasında tıkanan ve Abdullah Öcalan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın girişimiyle yeniden raya sokulan çözüm sürecinin önceden planlanan yol haritası CHP’nin kapısının çalınmasını da içeriyor. Yol haritasındaki PKK’nin silah bırakmasına karşı gerçekleşecek özel ya da genel af için CHP’den destek istenecek. Gelecek hafta HDP heyetinin İmralı’ya ziyaretinin ardından taraflar alttan alta CHP’yi sürece çekecek girişimleri başlatacak.

Ancak İmralı görüşmesi öncesi yol haritasında her iki tarafın da farklı talepleri bulunuyor ve bu taleplerin gerçekleşmesi çok büyük oranda CHP desteğini gerektiriyor. İmralı ziyareti öncesinde hükümet kanadı, yol haritasının PKK’nin Türkiye’de silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan ederek silahı bırakması hedefiyle yürütülmesini istiyor. HDP’nin sözcülüğünü yaptığı taraf ise PKK’nin silahı bırakması karşılığında süreci PKK’lilerin özel ya da genel bir afla Türkiye’ye yasal olarak dönüp siyaset yapmalarının sağlanmasıyla sonuçlanması hedefiyle yürütüyor.

Genel af için 330 oy gerekli - AKP de fire var..

PKK’nin “Türkiye’ye karşı silahı bırakması” koşulu karşılığında bir özel ya da genel af çıkarılması konusunda tarafların yol haritasının ilan edilmemiş adımları çerçevesinde mutabakatı bulunuyor. Af, yol haritasının en hassas adımını oluşturuyor. PKK’lilerin siyasete dönüşünü öngördüğü için hükümeti en çok zorlayacak konu da af olacak. Anayasaya göre af için “nitelikli çoğunluk” olarak tanımlanan 330 oy gerektiğinden de sayısal zorluk bulunuyor. Halen 312 milletvekili olan AKP’nin HDP’lilerle birlikte 340 oyu ancak bulabiliyor. 340 oyluk bir tablo, özellikle AKP’deki çözüme muhalefet eden ve partide gelecek bulamayan isimlerin de oy vermeyeceği öngörüldüğünde güven verici bulunmuyor.

Sayısal değil siyasal olarak da CHP

Ancak taraflar yalnızca bu tablo nedeniyle değil, siyaseten de çözüm sürecinin sonuca ulaşmasında CHP’ye ihtiyaç duyuyor. Özellikle çok alttan alta Öcalan için de formül arayışı konuşulduğu için çok geniş bir toplumsal desteğin zorunlu olduğuna vurgu yapılıyor. Bu nedenle de affın toplumsal tabanının genişletilmesi için CHP desteğinin önemine her iki taraf da özel vurgu yapıyor. Taraflar, halen silah bırakma karşılığı afta mutabakat sağlamalarına karşın yaklaşan seçim nedeniyle bunun zamanlamasını belirlemedi. Silah bırakmaya karşı af adımının seçim öncesi mi sonrası mı olacağına karar verilecek" 

(Erdem Gül - Cumhuriyet)

VE HDP'DEN SÜRECE KATILIN ÇAĞRISI..

YANİ SUÇA CHP' DE ORTAK OLSUN ÇAĞRISI..

CHP'yi sürece çekmek için tehdit etmekten de çekinmeyen çözüm sürecinin PKK kanadı, üslup değiştirdi. Çözüme destek vermezse CHP'nin biteceğini iddia edenler, ısrarla CHP'siz çözüm olmaz diyor.. HDP eşbaşkanı Demirtaş CHP'nin gözlemci heyet dahi olsa çözüm sürecine aktif katılması gerektiği açıklaması yaptı. HDP ile birlikte Kürt Konferansına giden ve burada CHP'de tepki çeken açıklamalar yapan Sezgin Tanrıkulu AKP kanadını şikayet ederek sürecin şeffaf olmaması gerekçesi ile Sürece destek vermeyeceklerini açıklar gibi yaptı. Ancak Çözüm Süreci yasalarının aktif olarak destekleyen ve Anayasa Mahkemesine taşınmasını engelleyen CHP yönetiminin bu tutumda kararlı olmayacağı düşünülüyor. Dersim özürü sebebiyle yükselen muhalefet dolayısı ile sıkışan CHP yönetimi HDP'ye olumlu cevap veremiyor.

2006 yılında Öcalan'a affın yolunu açacak düzenlemeyi, 2009 yılında 1. Açılımı, muhalefet ederek engelleyen CHP,  Kılıçdaroğlu'nun yönetiminde Çözüm sürecine destek veremese bile muhalefet edemiyor. 

CHP çözüme karşı değil ama şeffaf olmalı açıklamasından başka bir şey yok. CHP'nin muhalefet etmemesi sebebi ile Çözüm sürecine toplumsal desteğin yükselmesi sağlanıyor. Çözüm sürecine muhalefet eden toplumsal kesimler MHP nin arkasına sıkıştırılarak küçültülmek isteniyor. Oysaki CHP seçmen ve tabanında PKK ile müzakere ile yürüyen çözüm sürecine Anayasal rejim tartışmaları dolayısı ile de geniş bir muhalefet bulunuyor.

2015 seçimleri öncesi, CHP'deki Yeni politikalara muhalif kesimler, Parti Genel Merkezleri aracılığı ile kilitlenen siyaset sebebi ile ,TBMM nin Anayasal rejim değişikliği talep edenlerin ağırlığında oluşmaması için alternatif arayışlarını sürdürüyor..

Çağdaş Ulusal Çizgi

Haber analiz 

Neriman Fidan






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
YUKARI